ISIRGAN OTU HAKKINDA 5 İLGİNÇ BİLGİ

Isırgan otu hepimizin bildiği gibi ülkemizde sıkça rastlanan, yol kenarlarında veya ormanlık alanlarda yetişen bir bitkidir.(Hangi yol kenarı diyeceksiniz. Bizim köyde çok olurdu bunlardan) Isırırsa acısı fenadır
Bilimsel adı "Urtica dioica" olan ısırgan otunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte ısırgan otu ile ilgili bilgiler...
1. Isırgan otunun yaprakları ısıramaz. Yani kenarındaki 

uçlardan bahsediyorum. Isırgan otu yaprağın üst yüzeyinde, gövdesinde ve yaprak saplarında bulunan sivri tüylerin ucundaki histamin denilen yakıcı ve kaşındırıcı madde sayesinde ısırır.

                                         
     Birer şırınga gibi histamin aşılayan tüyler

2. Salatasından çayına kadar her şekilde kullanılabilen nadir sebzelerden biridir. (Sebze midir? Patlıcanın meyve olduğunu öğrendiğimden beri hepsine şüpheyle yaklaşıyorum. Ottur.)

3. Bu şifalı bitki, yapısında potasyum tuzları, organik asitler ve C vitamini bulundurur. Bu maddelerden formik asidin tüy dökücü özellliği vardır.

4. Isırgan otunu kaynatıp içtiğiniz zaman:
(Alerji vs gibi çeşitli istisnalar dışında)
Sindirim sistemini ve diğer organları temizler. 
İdrar söktürücüdür. 
Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. 
Karaciğeri, böbrekleri temizler.
Yüksek miktarda demir içerir. 
Öksürüğe iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığına iyi gelir.
Saman nezlesinin tedavisinde kullanılır.
Sindirimi düzenler.


5. Bu bitki deriyle temas ettiği zaman (halk dilinde ısırdığında) bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun dayanıklılığını artırır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...