Tayland Boksu (Muay Thai) Nedir?

   Tayland Boksu yüzyıllar boyunca savaş alanlarının dövüş sanatı olmuştur. Tayland`da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan bu dövüş sporunda, diğer bazı mücadele sporları antrenmanında kullanılan koşma, gölge boksu, ip atlama, vücut direncine dayalı egzersizler, sağlık topu egzersizleri, karın kasları egzersizleri ve bazı durumlarda ağırlık antremanı gibi çalışmalar uygulanır.

    Muay Thai, diz, dirsek, yumruk ve tekme vuruşlarından dolayı "8 organ dövüşü" olarak da anılır. Geleneksel Muay Thai, Muay Boran ve Bando sistemlerinde kafa vuruş teknikleri de olduğundan bazen 9 organ sistemi olarak da isimlendirilir.



Muay Thai yaklaşık geçmişi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bir savaş sanatı ve yaşam biçimi olarak öğretilen Muay Thai sporunun ilk yarışmaları Siam Kralı Parchao Sua tarafından 1697 ile 1709 yıllarında ülke genelinde yaptırılmaya başladı, 1930 yılında ilk defa 20 ülke bir araya gelerek eldiven takıldı ve kurallar kaideler resmen ilan edildi.

Thai boksu, popülerliğini her zaman korumayı başarmış bir spordur. 

Bu spor, 1930'lu yıllarda en radikal değişimlerini yaşadı. Ön kol ve ele bağlanan ipler kaldırıldı ve yerine eldivenler getirildi. Bunun gibi yenilikler, Thai boksörlerinin uluslararası arenalarda büyük gelişmeler sağlamasının temel nedenlerinden biridir. 
Bugüne kadar aynı kurallar devam etti.



Türkiye'de ilk çalışmalar İstanbul’da Ercan Gürgöze ve Hayrullah Camadan tarafından 1980'li yılların başından itibaren başlatılmış ve halen Muay Thai Türkiye'de popülerliğini korumaktadır.

Boks, Muay Thai nedir? Tayland boksu nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder