Rusya Tarihinin Karanlık Yüzü: Korkunç İvan #2

Yazıyı çok uzun tutup sizi sıkmamak için ikiye ayırdım. Ancak eğer okumadıysanız birinci yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Yazının en altına 1. yazının linkini ekleyeceğim oradan ulaşabilirsiniz.
Çar Ivan ailesini ve saray erkanını alarak yola koyuldu  ve Aleksandrovsk kasabasına geldiğinde durup oraya yerleşti. Rus Çarı'nın çarlığı bıraktığı haberi büyük paniğe yol açmıştı.
Boyarlardan ve ahaliden bir heyet bu kasabaya gönderilerek Ivan'dan geri dönmesi istendi. Ivan ancak bazı şartları kabul edilirse döneceğini ve bu şartları sonra söyleyeceğini belirtti. Bu isteği kabul edildi ve heyet Moskova'ya döndü.
Ivan 2 ay sonra Moskova'ya döndü ve 34 yaşında olmasına rağmen çok yaşlanmış görünüyordu.Konuşmasına kadar tuhaf bir karaktere bürünmüştü. 

Ivan döndüğünde şartlarını açıkladı. Bunlar: Çarın"hainleri" cezalandırmasına boyarlar ve ahali mani olmayacaktı. Ayrıca Çarın kendisine mahsus yeni bir saray maiyeti ihdas edilecekti: Opriçnina. Bu şartlara kimse itiraz etmemişti.
Bu suretle Ivan neredeyse sarayında kendine has bir devlet kurmuştu. Rusya da yönetim olarak ayrılmıştı. Opriçnina ve Zemşçina. Ivan Zemşçina'nın başına 1574 te Kasım şehzadelerinden olup ortodoksluğu kabul eden Semeon Bekbulatoviç'i getirdi. Onun önünde saygıyla eğilip onu "Büyük knez ve Çar" ilan etmesi ve mektuplarının sonunda "Kölen Ivan" yazması, tabiri caizse Ivan'ın ne kadar troll bir hükümdar olduğunu ortaya koyuyordu. Ivan'ın gücünü herkes biliyor ve kimse bu olayı ciddiye almıyordu. 


"Hainleri temizleme" şartını kabul ettiren Ivan, Rusya'yı kendi kafasına göre yönetmesine engel olan herkesi hain olarak görüyordu.  Ivan kurduğu 6000 kişilik Opriçnik ordusundan 300'ünü almış ve bunlara "tarikat arkadaşları(bratiya) demişti. Bunlar siyah pelerin giyer siyah başlık takarlardı. Yanlarında köpek kafası ve süpürge taşırlardı. Köpek kafası ihanetin kokusunu almayı süpürge ise hainleri temizlemeyi temsil ediyordu.

Opriçnikler halka büyük zulümler etmiştir. Rusya tarihinde Ivan'ın verdirdiği zaiyatın hiçbir tatar akınında görülmediği söylenir. (Moğollar o dönemde tatarlar diye çağırılıyor olabilir. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi ekteki kaynaklarda bulabilirsiniz.) Ivan 20 yıl boyunca halka türlü işkenceler yaparak öldürmüş,öyle ki artık dışarıya yapacağı seferlerde bile asker bulamaz olmuştu.


Yarı deli bir karaktere sahip olan Korkunç Ivan dakikada kızan ve kendine hakim olamayan bir karaktere sahip idi. 1582'de küçük bir itiraza tahammül edemeyerek elindeki asa ile büyük oğlu Ivan'ın şakağına vurarak onu öldürmüştü. Yerinden fırlayıp onu kucaklaması haykırarak ağlaması onu geri getiremezdi.

   


Ivan ne kadar zalim bir hükümdar olsa da Rusya' topraklarını genişleten birçok işe imza attığı bilinmektedir. Öldükten sonra zalimliği unutulmasa da "büyük bir çar","fatih" ve "kahraman" olarak Rus halkının hatırasında yaşamıştır. Sarayında satranç taşlarını dizerken öldüğü bilinmektedir. 

   


Bu yazımda IV. Ivan(Korkunç Ivan)'ın çoğunlukla karakterinden bahsettim. Dışarıya yaptığı seferlerle ilgili vs. bilgi almak istiyorsanız ekteki kaynaklara bakabilirsiniz. 

1. yazıyı okumak için: 


RUSYA TARİHİNİN KARANLIK YÜZÜ: KORKUNÇ İVAN #1


Kaynaklar:

Akdes Nimet Kurat,Rusya Tarihi (Başlangıçtan 1917'ye kadar),Türk Tarih Kurumu - 6. baskı ,Ankara 2014, sayfa 159-188
History Channel-Korkunç Ivan belgeseli 



korkunç ivan,korkunç ivan kimdir,korkunç ivan film,korkunç ivan tablosu,korkunç ivan kitap,korkunç ivan tablo,korkunç ivan zamanında rusya,korkunç ivan dönemi,korkunç ivan ekşi,korkunç ivan kim,korkunç ivan 1944,korkunç ivan işkenceleri,korkunç ivan belgeseli,korkunç ivan 2 izle,korkunç ivan hikayesi,korkunç ivan'ın oğlu ivanı öldürmesi tablo moskova,korkunç ivan onedio,korkunç ivan iş bankası,korkunç ivan makale,korkunç ivan'ın ölümü,korkunç ivan izle,korkunç ivan altyazılı izle,korkunç ivan adası,korkunç ivan altyazı,korkunç ivan annesi,korkunç ivan film analizi,korkunç ivan filmi altyazılı izle,korkunç ivan bir sinir anında,korkunç ivan biyografi,korkunç ivan 2 boyarların düzeni izle,korkunç ivan hakkında bilgi,korkunç ivan ii boyarların düzeni,korkunç ivan civa,Korkunç Ivan,korkunç ivan film,korkunç ivan kimdir,korkunç ivan tablosu,korkunç ivan kitap,korkunç ivan ekşi,korkunç ivan zamanında rusya,korkunç ivan pdf,korkunç ivan resmi,korkunç ivan dönemi,korkunç ivan 1944,korkunç ivan kim,korkunç ivan hikayesi,korkunç ivan tablo,korkunç ivan işkenceleri,korkunç ivan imdb,korkunç ivan izle,korkunç ivan'ın oğlu ivanı öldürmesi tablo moskova,korkunç ivan makale,korkunç ivan sözleri,korkunç ivan onedio,korkunç ivan altyazılı izle,korkunç ivan adası,korkunç ivan altyazı,korkunç ivan annesi,korkunç ivan film analizi,korkunç ivan filmi altyazılı izle,korkunç ivan bir sinir anında,korkunç ivan belgeseli,korkunç ivan biyografi,korkunç ivan 2 boyarların düzeni izle,korkunç ivan hakkında bilgi,korkunç ivan ii boyarların düzeni,korkunç ivan civa,korkunç ivan dönemi rusya,korkunç ivan deli petro,korkunç ivan türkçe dublaj izle,korkunç ivan film izle türkçe dublaj,korkunç ivan eisenstein izle,korkunç ivan eisenstein,korkunç ivan sergei eisenstein,korkunç ivan film izle,korkunç ivan film türkçe izle,korkunç ivan film imdb,korkunç ivan fil tv,korkunç ivan yabanci film,korkunç ivan hayatı,korkunç ivan oğlunu öldürüyor hikayesi,korkunç ivan izle Türkçe,korkunç ivan 2 izle,korkunç ivan film indir,korkunç ivan filmi full izle,korkunç ivan kitap pdf,korkunç ivan karısı,korkunç ivan film konusu,korkunç ivan yazarı kim,korkunç ivan ve kilise,korkunç ivan neden korkunç,korkunç ivan nasıl öldü,korkunç ivan nedir,korkunç ivan oğlunu neden öldürüyor,Content: Korkunç Ivan,Ivan de Terrible,Ivan the terrible,Korkunç Ivan(4. Ivan,IV. İvan) Korkunç İvan,Rusya tarihinin karanlık yüzü,Rusya tarihi, Rus tarihi, Akdes Nimet Kurat ,Rusların tarihi, Kazıklı Voyvoda, Vladimir,Rusya, Crazy Ivan,Crazy İvan,Red Alert 2 Çılgın Ivan,Çarlık Rusya,Korkunç Rus Çarı, Russia history Ivan the terrible, Mongols,Çılgın İvan, Deli İvan,Rus Knezi ,Moskova, Kızıl Meydan, Zalim Rus İmparatoru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder