Rusya Tarihinin Karanlık Yüzü: Korkunç İvan #1

Herkese merhaba. Bugün uzun süredir üzerinde araştırma yapmakta olduğum Rusya tarihiyle ilgili yazmak istiyorum. 
Ivan Vasiliyeviç veya bilinen adıyla Korkunç Ivan, ilk Rus çarı olarak bilinir. Daha öncesinde de Rusya elbette vardı ama Çarlık konumunda değildi. 2 yaşında babası Büyük Knez III. Vasili'yi kaybeden İvan'ın annesi Elena da etkisini ortadan kaldırmak için devrin boyarları tarafından zehirlenmek suretiyle öldürülmüştü.
Bu ölüm Ivan 8 yaşında iken gerçekleşti ve onu derinden etkiledi. Annesiz büyüyen bir çocuk ne kadar merhametli olabilirdi?



O dönem Ivan ve kardeşi büyük bir saygısızlık ve hürmetsizlik içinde büyüdüler. Tahtın varisi Ivan olmasına rağmen kimse ona hürmet göstermiyordu.
Bakımsız, hamisiz ve kimsesiz olduğu için,tabiatında korkaklık ve çekingenlik vasıfları oluştuğu gibi,aynı zamanda ketumiyet ve kindarlık da karakterine işlemişti. Daha küçük yaşta çeşitli hayvanları türlü işkenceler yaparak öldürdüğü ve bundan büyük haz aldığı bilinmektedir.Biraz büyüyünce bile sokaktaki adamlar üzerine köpekler salıp çığlık çığlığa kaçışlarını zevkle seyrederdi.

Buna rağmen Ivan devrinde en çok kitap okuyan Rus olarak biliniyor. "Psaltir" adı verilen Zebur'u elinden düşürmüyor,hatta birçok parçasını ezbere biliyordu.

Ivan 16 yaşını bitirince metropolit ve boyarlara evlenmek ve "Çarlık tacını" giymek niyetinde olduğunu bildirdi.Bu münasebetle Fedor Koşka'lardan Roman Yuryev'in kızı Anastasya ile evlenerek çarlığını ilan etti. Çar çocukluğunda ne kadar zalim olsa da bu kadının ona yumuşatıcı ve inceltici telkinlerde bulunması, zalimliğini açığa vurmamasına yardımcı oluyordu.

O dönemde Kremlin'de ve Rusya'nın birçok yerinde büyük yangınlar çıkıyor,binlerce insan ölüyordu.Bu sebeple Silvester adlı bir papaz bunların işlediği büyük günahlar yüzünden gerçekleştiğini Ivan'a söylemişti.Bu yüzden hemen Ivan gözyaşları ile günahlarından tövbe etti ve artık halkın ihtiyaçlarını düşüneceğine söz verdi.

Çar Ivan'ın arası mümtaz heyet ile gitgide açılıyordu. Bunun sebebi Ivan'ın kendini tahta "Tanrı inayetiyle" çıkmış bir hükümdar olarak görmesiydi. Mümtaz heyetin başındaki kişilerin Çarın kararlarına müdahale etmeye çalışmaları da Ivan'ı içten içe kızdırıyordu.

Ivan 1553 de ağır bir sıtmaya tutulunca yaşayacağından ümidi kesmiş, boyarlardan oğlu Dimitri'ye biat etmelerini istedi.Ancak Mümtaz heyetin oğluna biat etmek istemediğini hasta iken öğrenmiş ve sarsılmıştı.Fakat Ivan'ın ısrarı üzerine boyarlar haç öpmek suretiyle Dimitri'ye biat ettiler.Sonrasında Ivan sıtmayı atlattı fakat oğlu Dimitri Şeksna (İdil)nehrinde boğulmuş,Ivan bu olaydan da derinden etkilenmişti. 

Sıtmaya yakalandığında boyarların gerçek yüzünü gören Çar Ivan'ın itimadı sarsılmıştı. Daha sonra üzerinde sakinleştirici etki yapan karısı Anastasya'nın ölümü de onu büsbütün değiştirdi. 

Devamı: RUSYA TARİHİNİN KARANLIK YÜZÜ: KORKUNÇ İVAN #2



korkunç ivan,korkunç ivan kimdir,korkunç ivan film,korkunç ivan tablosu,korkunç ivan kitap,korkunç ivan tablo,korkunç ivan zamanında rusya,korkunç ivan dönemi,korkunç ivan ekşi,korkunç ivan kim,korkunç ivan 1944,korkunç ivan işkenceleri,korkunç ivan belgeseli,korkunç ivan 2 izle,korkunç ivan hikayesi,korkunç ivan'ın oğlu ivanı öldürmesi tablo moskova,korkunç ivan onedio,korkunç ivan iş bankası,korkunç ivan makale,korkunç ivan'ın ölümü,korkunç ivan izle,korkunç ivan altyazılı izle,korkunç ivan adası,korkunç ivan altyazı,korkunç ivan annesi,korkunç ivan film analizi,korkunç ivan filmi altyazılı izle,korkunç ivan bir sinir anında,korkunç ivan biyografi,korkunç ivan 2 boyarların düzeni izle,korkunç ivan hakkında bilgi,korkunç ivan ii boyarların düzeni,korkunç ivan civa,Korkunç Ivan,korkunç ivan film,korkunç ivan kimdir,korkunç ivan tablosu,korkunç ivan kitap,korkunç ivan ekşi,korkunç ivan zamanında rusya,korkunç ivan pdf,korkunç ivan resmi,korkunç ivan dönemi,korkunç ivan 1944,korkunç ivan kim,korkunç ivan hikayesi,korkunç ivan tablo,korkunç ivan işkenceleri,korkunç ivan imdb,korkunç ivan izle,korkunç ivan'ın oğlu ivanı öldürmesi tablo moskova,korkunç ivan makale,korkunç ivan sözleri,korkunç ivan onedio,korkunç ivan altyazılı izle,korkunç ivan adası,korkunç ivan altyazı,korkunç ivan annesi,korkunç ivan film analizi,korkunç ivan filmi altyazılı izle,korkunç ivan bir sinir anında,korkunç ivan belgeseli,korkunç ivan biyografi,korkunç ivan 2 boyarların düzeni izle,korkunç ivan hakkında bilgi,korkunç ivan ii boyarların düzeni,korkunç ivan civa,korkunç ivan dönemi rusya,korkunç ivan deli petro,korkunç ivan türkçe dublaj izle,korkunç ivan film izle türkçe dublaj,korkunç ivan eisenstein izle,korkunç ivan eisenstein,korkunç ivan sergei eisenstein,korkunç ivan film izle,korkunç ivan film türkçe izle,korkunç ivan film imdb,korkunç ivan fil tv,korkunç ivan yabanci film,korkunç ivan hayatı,korkunç ivan oğlunu öldürüyor hikayesi,korkunç ivan izle Türkçe,korkunç ivan 2 izle,korkunç ivan film indir,korkunç ivan filmi full izle,korkunç ivan kitap pdf,korkunç ivan karısı,korkunç ivan film konusu,korkunç ivan yazarı kim,korkunç ivan ve kilise,korkunç ivan neden korkunç,korkunç ivan nasıl öldü,korkunç ivan nedir,korkunç ivan oğlunu neden öldürüyor,Content: Korkunç Ivan,Ivan de Terrible,Ivan the terrible,Korkunç Ivan(4. Ivan,IV. İvan) Korkunç İvan,Rusya tarihinin karanlık yüzü,Rusya tarihi, Rus tarihi, Akdes Nimet Kurat ,Rusların tarihi, Kazıklı Voyvoda, Vladimir,Rusya, Crazy Ivan,Crazy İvan,Red Alert 2 Çılgın Ivan,Çarlık Rusya,Korkunç Rus Çarı, Russia history Ivan the terrible, Mongols,Çılgın İvan, Deli İvan,Rus Knezi ,Moskova, Kızıl Meydan, Zalim Rus İmparatoru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder