Blogger vs Youtube

Herkese selamlar. Bugün internetten para kazanmanın en iyi yolları olan blogger ve youtube platformlarının özellikle para kazanma yönünden karşılaştırmasını yapacağım. Öncelikle Blogger ve YouTube Google'a aittir. Bu yüzden ikisinde de reklam şirketi olarak AdSense kullanılır. Ancak dilerseniz AdSense dışında alternatif reklam firmalarını da kullanabilirsiniz.

YouTube ve Blogger arasındaki temel fark nedir? 

YouTube sosyal medya platformlarına benziyor. Herkes aynı dünyada ve işler bu dünyada yürütülüyor. Blogger'da ise herkes kendi aleminde takılıyor. Eğer kendi imparatorluğunuzu kurmak istiyorsanız Blogger tam size göre.
Kendinize göre temalar,eklentiler,widgetlar...Tamamen özelleştirebileceğiniz bir dünya.

Blogger'ın Olumlu Yönleri

Blogger'da AdSense başvurunuz kabul edilmediyse bilin ki muhtemelen içeriklerinizin sayısı çok azdır,çoğunluğu kopya içeriktir veya blogunuz daha 6 ayını doldurmamıştır. Bu üç şart yerine getirilirse emin olun kolayca reklam alabilirsiniz. Örneğin ben tıklanmam çok iyi olmasına rağmen uzun süre reklam alamamıştım. Bunun sebebi neredeyse içerik üretmeyi tamamen bırakmış olmamdı. Ancak sonrasında daha sık ve kaliteli yazı yazmaya devam edince reklam onayını almayı başardım. YouTube'da ise bu durum biraz daha çaba gerektiriyor. Sık sık video üretmekle beraber 1 yıl içinde ancak 4000 saatlik izlenme süresine ve 1000 aboneye ulaştığınızda reklam programına katılımınız için kanalınız inceleniyor. Blogger'da böyle bir şart yok. 20-25 yazısı olup reklam alan da var 120-130 yazıya sahip olup reklam alamayan da.



YouTube'un Olumlu Yönleri

YouTube'de 100 bin veya 1 milyon aboneye sahip olduğunuzda size bir plaket gönderiliyor. Blogger'da bu özellik bulunmuyor. 

Kendini konuşarak anlatmak yazarak anlatmaya göre çok kolaydır. Anlamak da öyledir. Bu yüzden eğer amacınız kitlenize eğitim vermek ise,kesinlikle YouTube işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü eğitim,yeri geldiğinde detaylı açıklamalar ister ve bunu yazarak yapmak,söyleyerek açıklamaya oranla daha zordur. 

YouTube kanalı açmak özgüven ister. Devamlı kameranın önündesiniz ve belki de ilerde milyonlarca kişiye hitap edeceksiniz. Ama Blogger'da kendinizi kimseye tanıtmak zorunda değilsiniz. Blogunuz çok büyüse bile gözlerden uzak bir hayat sürebilirsiniz. Sakin bir hayat tarzınız varsa ve bundan memnunsanız,blog yazarlığı tam size göre. 

Blogger vs YouTube | Hangisi daha kârlı? 


Kazanç olarak YouTube daha kârlı görünüyor. Çünkü yeteri kadar izlenirseniz,tıpkı İnstagram'daki keşfet bölümü gibi, YouTube'da da trendlere oturup bir anda abone patlaması yaşayabilirsiniz. Bu da videonuzu daha çok kişinin izlemesi ve reklamların daha çok kişiye ulaşması anlamına geliyor. Bu yüzden  YouTube'da birçok Youtuber birbirini tanır. Blogger'da böyle bir sistem yok. Tamamen kendi çabanızla gündeme gelmek zorundasınız ve ne kadar gündem olursanız olun,hala sizi tanımayan bir çok blog yazarı olduğunu görmezden gelemezsiniz. 

Başka bir önemli nokta ise Türkiye'de okuma oranının çok düşük olması ve video izlemenin insanlara okumaktan daha kolay gelmesi. Bu da YouTube'daki kazançların Blogger'a oranla çok daha fazla olmasını sağlıyor.

Sonuçta iki platform da Google'a ait ancak bana göre YouTube,Blogger'dan çok daha etkili bir sosyal platform. Öyle ki bazen ülke gündemdeki konular bile YouTube'daki içeriklere göre şekilleniyor. 

Sonuç olarak,eğer imkanınız varsa,iyi bir YouTube kanalı açmanın sizin için çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Peki Blogger öldü mü? Elbette ki ölmedi ve hiçbir zaman da Blogger'ın modasının geçeceğini düşünmüyorum. 

Bu yazımda Blogger vs YouTube karşılaştırması yaptım. Umarım yazı hoşunuza gitmiştir. Diğer yazılarda görüşmek üzere.

15 yorum:

  1. bloggerde yeniyim.
    sizi takibe aldım banada beklerim:
    https://sevgidoji.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aramıza hoşgeldiniz:) Hemen takibe alıyorum blogunuzu..

      Sil
  2. İkisi de farklı mecralar aslında. Keşke her iki alanda da faal olup belli bir kitleye ulaşabilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum,ama bence zor da olsa yapılabilir. Çok çalışmak gerek.

      Sil
  3. Merhaba
    Faydalı bir yazı olmuş. Gerçekten bende bu aralar bir eğitim veya kaynak arasam youtube dan bakar oldum. Bir blogger için acı bir durum :( ama blog yazmanın tasarlamanın keyfini hiç bişey vermiyor. para kazanmak için ise çok çalışmak lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmenize çok sevindim.YouTube içerik olarak ne kadar zengin olursa olsun,dediğiniz gibi blogger ile kıyaslanması mümkün değil.

      Sil
  4. Bende youtubenın o 4000 izlenme kuralını falan bilmeden bir kanal açtım harici bir kaynak olsun die işler beklediğim gibi çıkmayınca kaldı öyle kolay değil bu işler hele bloggerdan para kazanmak çok çok zor maalesef :( Bu arada Deepten geldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,deep'e de teşekkür edeyim buradan bana yeni bir arkadaş daha kazandırdı:) Kesinlikle katılıyorum özgün ve sık sık içerik girmek o kadar zor ki...

      Sil
  5. Bence de youtube fakat video yapmak ve izlenmeye sahip olmak da hiç kolay değil.

    YanıtlaSil
  6. biz aslen blogluyuz tabikidee :)

    YanıtlaSil
  7. Buralarda yeniyim , kendime faydalı bloglar ararken buldum sizi.
    İçeriğiniz ne kadar orjinal ve ilgi çekici.
    Konunuza gelirsek... Bize heryer blogger diyelim =)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha haklısınız blogger forever:) Aramıza hoşgeldiniz diyelim o zaman sizi burada görmek güzel. Umarım çok iyi yerlere gelirsiniz...

      Sil
  8. Güzel bir bakış açısı ve doğru tespitler.

    YanıtlaSil