Hemen Çıkma Oranı Nedir? Nasıl Düşürülür?

Herkese selamlar. Bu yazımda blog yazarları için çok büyük bir sorun ve okuyucu sayısının azaldığını gösteren "Hemen çıkma oranı"nın ne olduğu ve nasıl düşürebileceğimizden bahsedeceğim.

Hemen Çıkma Oranı Nedir? 

Kısaca açıklayacak olursak hemen çıkma oranı, sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde başka herhangi bir  sayfaya girmeden çıkma yüzdelerini ifade eder. 

Öncelikle bir internet kullanıcısının neden tıkladığı bir siteden hemen çıkmış olabileceğini ele alalım.
"Hemen çıkma"nın sebepleri şu 5 maddeden birisi olabilir:

Sayfanın yüklenme hızı
✖ Kalitesiz site tasarımı ve tema
✖ Çok kısa veya çok uzun yazılar
✖ Sayfayı kaplayan sinir bozucu reklamlar
✖ Clickbait(Tıklama Tuzağı) Yapmak

Hemen çıkma oranını düşürmek için öncelikle sitenizdeki içerikler özgün olmalı ve yazınızdan kalite akmalı. Yayını özenle hazırladığınız belli olmalı. Bu,okuyucuyu önemsediğinizi gösterir,ve hiçbir okuyucu kendisini önemsemeyen birinin yazılarını okumak istemez. 

Şimdi,yukarıda saydığım sebepleri ve bunların çözümlerini ayrı ayrı inceleyelim.




Sayfanın çok yavaş yüklenmesi 

Ben de dahil hiçbir internet kullanıcısı yavaş yüklenen bir sitede vakit geçirmek istemez. Zaman günümüzde çok değerli bir hale gelmiştir ve insanlar bir siteden pratik ve hızlı bir şekilde istediğini öğrenip çıkmak ister. Bunun için sitemizin hızı son derece iyi olmalıdır. Buradaki linkten sitenizin hızını ölçebilir ve gerekli optimizasyonlar için tavsiyeler alabilirsiniz.


Kalitesiz site tasarımı ve tema

Bir sitede ilk dikkat çeken şeyler tema ve tasarımdır. Eğer sitenizin kötü bir izlenimi varsa, okuyucu orada bir dakika bile durmak istemez. İnternet ilk çıktığında bilgi zor elde ediliyordu ve insanlar bazı siteler kalitesiz bile olsa bilgi edinmek için buna katlanıyordu. Çünkü az sayıda site vardı. Ancak şimdi milyonlarca site içerisinde belki de yüz binlerce kaliteli site var ve insanlar sanal konforu olan blogları tercih ediyorlar. Yani artık kalite her yerde ve kalitesizliğe tahammül yok.

Çok kısa veya çok uzun yazılar

Yazınız çok kısa ise okuyucu hemen yazıyı bitirip sitenizden ayrılacaktır. Bu da "Hemen çıkma oranı"nı artırır.

Çok uzun yazılar ise okuyucuyu sıkar ve bilgiyi daha kısa yoldan elde edebileceği bir site arayışına sokar. Bu yüzden yazıları kısa tutmak gerekirse ikiye ayırmak gerekir.

Sayfayı kaplayan sinir bozucu reklamlar

Sağdan soldan fırlayarak sürekli okuyucunun dikkatini dağıtan reklamlar da hemen çıkma oranının artmasına sebep olabilir. Şu iyi bilinmelidir ki; eğer para kazanmak uğruna kullanıcıdan vazgeçerseniz elinizdeki tüm paradan olursunuz. Reklamda kazanç kaynağı blog okuyucularıdır. 


Şöyle örnek verelim: Mesela bir tepeden bahçenize doğru su geliyor. Ve siz sevdiğiniz bir ağacın daha iyi büyümesi için tam suyun önüne dikiyorsunuz. Böyle yaparak hem suyu yavaşlatıp arkadaki bahçeyi tehlikeye atar hem de ağacı öldürürsünüz. 

Bunun yerine okuyucu ile empati kurmaya çalışın. Sitenize pop-up reklamlar koymak yerine banner reklamlar koymanızı tavsiye ederim.


ClickBait (Tık Tuzağı) nedir?

ClickBait,bir yazının veya videonun içeriğinin,kullanıcıya başlıkta veya kapakta farklı (özellikle ilgisini çekecek şekilde) yansıtılıp yazıda veya videoda içeriğin tamamen farklı olmasıdır. Buna tık tuzağı da denir. Çoğunlukla YouTube'da duyulmuş bir terim olsa da özellikle haber temalı siteler ve bloglar için de geçerlidir. Örneğin bir haber sitesinde "Ünlü futbolcu o takıma transfer oldu!" diye okuduğunuz haberde aslında hiç adı bile duyulmamış bir oyuncu Papua Yeni Gine'ye transfer olmuş olabilir. Bu haber aslında yalan olmasa da bir nevi Clickbait'dir. Clickbait'in boyutu ne kadar artarsa ziyaretçi güveni ve memnuniyeti de o kadar azalır.  

ClickBait Yapmak


ClickBait yapan siteler itibar kaybeder. Bu YouTube'da da böyledir. Bu yüzden yalan olmayan ama etkili başlıkları seçmenizi tavsiye ederim. 

İddialı olmak her zaman iyidir. Blogunuza içerik eklemeden önce insanlara birşeyler vaadedin. Mesela yazınız,bir web sitesinin nasıl kurulduğu ile ilgili olsun. Eğer yazınıza başlamadan önce "Bu yazıyı okuduktan sonra kendinize en iyi web siteyi kurabileceksiniz."şeklinde bir ön bilgi verirseniz,okuyucunun ilgisini daha çok çekersiniz. Ya da abartıp yüzde ile vermenin de bence bir sakıncası yok. Örneğin: "Bu yazıdan sonra Hemen Çıkma oranınızı %30 düşüreceksiniz." 


Ama garantisini verdiğiniz şey içi boş bir yazıdan ibaretse bu zaten ClickBait yaptığınız anlamına gelir. İnsanların o yazıyı okuduktan sonra güzel bir fikir edinmesi veya siteden birşeyler öğrenerek ayrılması gerekiyor. Ve okuyucu gerçekten garantisini verdiğiniz bilgiyi elde ederse bu sitenizin itibarını artıracak okuyucunun diğer yazılarınızda da Clickbait (Tık tuzağı) olmadığını bilerek size güvenmesini sağlayacaktır. Bu da doğrudan sitenizin sadık okuyucu sayısını artırır.

Tüm bunları göz önüne alırsanız,sitenizin hemen çıkma oranında ciddi bir düşüş görebilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur. Diğer yazılarda görüşmek üzere...

23 yorum:

  1. faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim:)

      Sil
  2. Çok faydalı bir paylaşım olmuş. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, bilerek veya bilmeyerek yapılan hatalardan yanlışlardan bahsetmişsiniz. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu tür yazıların devamının geleceğinden emin olabilirsiniz:)

      Sil
  4. Bilgi için elinize sağlık, yazıya verilen başlıkla içeriğin farklı olması da ziyaretçiyi hemen kaçıracaktır. Hemen çıkma oranını düşürmek istiyorsak konusu ile alakalı diğer yazılara bağlantılar vermek işe yarayabilir. Önemli olan verdiğiniz başlığa uygun ve doğru bilgiler sunarak en iyisi olmaya özen göstermektir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız,clickbait yapmak kesinlikle okuyucunun güvenini sarsıyor ve blog sahibine itibar kaybettiriyor. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  5. Güzel ve kaliteli bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bu ve diğer tüm yazılarınız çok bilgi verici. Hemen izlemeye aldım sayfanızı. Şahsen keyifle okudum. Ayrıca bu yazınızın her blog yazarının bilmesi gerektiğini düşünüyorum.
    Sevgiler=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Melisa hanım beğenmenize çok sevindim.

      Sil
  7. Blogların yerini sosyal medya tutamaz ya :)
    Ben de beklerim sayfama! :) ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette tutamaz:) Hemen geri dönüş yapıyorum:)

      Sil
  8. Uzun zamandır aksattığım blog ve internet sitemi geliştirmek için bu tür bilgilere ihtiyacım var. Teşekkür ederim emeğiniz için.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel ve doğru bir konuya değinmişsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun,3 yılda edindiğim ufak tefek tecrübelerle ancak bu kadarını yazabildim:)

      Sil
  10. tıklama tuzağı senden duyduum :) reklamsa ivit ben de hiç sevmem yanii :)

    YanıtlaSil
  11. güzel paylaşımınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Hemen çıkma oranı , bir site alacaksanız ve bu rakam çok düşükse anlayın ki dürüst olmayanlar ile iş yapıyorsunuz ;)

    YanıtlaSil